Jsme hrdí vesničané, co táhnou za jeden provaz.

Věříme v přátelskou a otevřenou komunitu.

Jsme Los Vesinos.

 anděte nám

Zmapuj Chomoutov (UPOL, KMČ)

Projekt „Zmapuj Chomoutov“ vznikl na základě spolupráce spolku Los Vesinos a Univerzity Palackého v Olomouci, za podpory Komise MČ Chomoutov. Jedná se o prostředek participativního plánování veřejného prostoru.

Výsledky červnového mapování jsou k náhledu zde.

Metoda tzv. pocitových map umožňuje velmi elegantně a aktivně zapojit občany do sběru informací a názorů na místo, kde žijí. Tento přístup k rozhodování chtějí v Chomoutově podpořit také zástupci místní samosprávy (Komise MČ).

Jak to funguje?

  1. Metodik se zadavatelem sestaví základní seznam otázek. Jedná se např. o otázky typu: Kde jste na svou lokalitu hrdý? Kde rádi trávíte volný čas? Kde se necítíte bezpečně?

  2. Tyto otázky jsou umístěny v online prostředí (ve formě aplikace) spolku s mapou dané lokality. Zde pak již umisťujete klikáním body či celé linie jako odpověď na dané otázky. Můžete k nim vždy také přidat svůj komentář.

  3. Vhodné je online mapování doplnit také offline variantou, kdy se v rámci osobního setkání sejdou obyvatelé nad vytištěnou mapou a spoustou barevných špendlíků. Data z takto vzniklé mapy jsou následně přenesena do online prostředí.

  4. Nasbíraná data z obou variant odborníci zpracují, vyhodnotí a vytvoří souhrnné mapy pro jednotlivé otázky.

  5. Výsledky mapování budou předány místní samosprávě a následně zveřejněny.

Chomoutované budou s výsledky seznámeni na podzim roku 2019, a to v lokálním tisku Chomáč, na webu Komise a spolku Los Vesinos a na sítích Bydlím v Chomoutově a Los Vesinos – Chomoutované sobě.

Celý projekt metodicky zaštiťuje Jiří Pánek z katedry rozvojových studií, Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

  Zpět

ČLENOVÉ

  • Lenka Introvič

    předseda

  • Katka Kohoutová

  • Honza Mikulka

  • Zbyněk Musil

  • Zuzka Denková

  • Sára Davídková

  • Komár Floutek