Jsme hrdí vesničané, co táhnou za jeden provaz.

Věříme v přátelskou a otevřenou komunitu.

Jsme Los Vesinos.

 anděte nám

Konečná studie Koperníku slibuje setkávání v zeleni, prostor pro kulturu a bezpečný pohyb pro děti i seniory.

Projekt Koperník - trochu jiná náves se posunul do další etapy. Architektka doladila poslední detaily dle zaslaných připomínek občanů v korespondenčním projednání a dle připomínek odborů Magistrátu města Olomouce. Nyní máme hotovou studii, kterou s Vámi sdílíme.

Co vše na ploše najdete? (viz plánek níže, popsáno zleva doprava)

Kvetoucí keře. K odclonění dění na Koperníku bude sloužit hradba z kvetoucích keřů. Potěší sousedy, oko procházejících, ale také ptactvo, včely a další živočichy, kteří zde najdou úkryt.

Jedlý hájek. Děti jistě uvítají jedlé kaštany, jedlé jeřabiny a oblouk z lísek. Na jaře zde pokvetou okrasné třešně.

Posezení u sochy. Řekli jste si o více míst k menším setkáním. Zde je první z nich. Posezení ve tvaru masivních kostek a lavic bude z chomoutovského dubu, zvaného Sv. Ján. Ten rozštípl vloni blesk. Vyrobí jej pro Vás místní truhlář Zbyněk Musil.

Vycházkový okruh. Plocha bude snadno dostupná pro kočárky, odrážedla ale také méně mobilní občany. Díky mlatovým cestičkám a povrchům se zde projdete i po dešti.

Multifunkční altán. Vznikne nové kryté zázemí pro kulturní vystoupení ale také každodenní odpočinek. Altánek se schodištěm je vzdušný, jeho součástí je schodiště, které poslouží k neformálnímu posezení s výhledem na celou plochu.

Alej do Pomoraví. Stín je v parných dnech nejlepší pod korunami stromů, to ví každý. Tato alej lemuje dosud nevzhlednou cestu do místní industriální zóny. Ta tak bude do budoucna pohledově korunami stromů odcloněna. Na podzim se tato část zbarví listy lip a javorů do žluta a červena.

Posezení u lip. Třetí místo, kde lze posedět a užívat si výhled na zelenou plochu. Tři lavice budou vyrobeny opět z Jánova dubu.

Kvetoucí záhon v trávníku. Chtěli jste bezúdržbový záhon a tady je. Směs kvetoucích trvalek rozsvítí do té doby obyčejný roh a přiláká motýly a další hmyz.

Toto je první fáze zatraktivnění plochy, která bude zrealizována do podzimu 2022.

Jak můžete proměnou místa pomoci Vy?

Pro aktuální informace sledujte tento web, facebook, nebo se přihlaste k odběru novinek e-mailem zde.

Projekt Koperník - trochu jiná náves je podpořen Nadací Via v programu Živá komunita, spolufinancován z rozpočtu MMOL (ve spolupráci s Komisí MČ Chomoutov) a z dárcovské sbírky občanů.

  Zpět

ČLENOVÉ

  • Lenka Introvič

    předseda

  • Katka Kohoutová

  • Honza Mikulka

  • Zbyněk Musil

  • Zuzka Denková

  • Sára Davídková

  • Komár Floutek