Jsme hrdí vesničané, co táhnou za jeden provaz.

Věříme v přátelskou a otevřenou komunitu.

Jsme Los Vesinos.

 anděte nám

Výstava fotografií "Chomoutov očima studentů" je netradičním dárkem k 940. výročí obce.

Studenti ZUŠ Miloslava Stibora z Olomouce od loňského září procházejí ulicemi Chomoutova. Formou dokumentární fotografie zachycují život zdejších obyvatel. Získat si důvěru místních však nebylo lehké.

Po dobu 10 měsíců studenti fotí místní přírodu s typickými vodními plochami, každodenní život obyvatel, veřejné akce, ale také problematické jevy, s nimiž se Chomoutované potýkají. Studenti si díky široce pojatému tématu postupně osvojují jednotlivé fotografické techniky.

Část obyvatel projektu od začátku fandí. Jiní vnímají objektiv jako nevítaný zásah do soukromí, což je třeba respektovat. Naštěstí se podařilo nastavit pravidla přijatelná pro všechny.

Ředitelka ZUŠ Zuzana Hrubošová ocenila otevřenost zástupců místních organizací: „Klíčová byla podpora Komise městské části Chomoutov, která projektu udělila záštitu, a podpora spolku Los Vesinos, který nám pomohl s propagací. Jsem ráda, že realizací projektu získala výuka těchto studentů hlubší smysl. Přináší jim poznání života v obci, kulturních tradic, mezilidských vztahů a nutí je formulovat vlastní fotografická sdělení do výtvarně zajímavých obrazů."

Projekt má i symbolický význam. V loňském roce totiž Chomoutov oslavil 940 let od svého vzniku, ale v rámci celorepublikových oslav české státnosti se na toto výročí zapomnělo. Práci studentů, kteří se na 10 měsíců stali chomoutovskými dvorními fotografy, tak lze vnímat jako jedinečný dárek k chomoutovskému jubileu.

Průběžná výstava fotografií projektu „Chomoutov očima studentů“ bude umístěna od 28. ledna do konce března v galerii chomoutovské knihovny a bude přístupná v otevírací době knihovny či během komunitních akcí. Závěrečná výstava projektu proběhne v září v galerii ZUŠ v Olomouci, odkud dále poputuje do Chomoutova, případně na další místa v Olomouci.

Více o projektu zde.

  Zpět

ČLENOVÉ

  • Lenka Introvič

    předseda

  • Katka Kohoutová

  • Honza Mikulka

  • Zbyněk Musil

  • Zuzka Denková

  • Sára Davídková

  • Komár Floutek